Google heeft dinsdag zijn videobel-app Duo uitgebracht, de zoveelste poging van het bedrijf om een succesvolle communicatie-app in de markt te zetten. Lukt het deze keer wel?
Simpel en snel, zo is Google’s nieuwe videobeldienst te omschrijven. Met Duo kunnen twee mensen via een versleutelde verbinding met elkaar videobellen, groepsgesprekken zijn niet mogelijk. Het werkt net als WhatsApp op basis van je telefoonnummer, niet je e-mailadres of account.
Het ontwerp van de app is eenvoudig; geen drukke interface met duizend knoppen. Er zijn een paar duidelijke opties: contact kiezen, opnemen of verbinding verbreken. Als Duo ergens aan doet denken dan is het Apple’s videochatdienst Facetime, met dit verschil dat Duo werkt op zowel iOS als Android.
Duo onderscheidt zich met Knock Knock of Aankloppen, waarmee je videobeelden van de beller ziet voordat er is opgenomen. Alleen mensen die in je contactenlijst staan, kunnen een Knock Knock sturen. Ook kun je mensen blokkeren. Heb je helemaal geen trek in de functie, dan kun je ‘m uitschakelen.
Met Duo doet Google opnieuw een poging om een communicatiedienst in de markt te zetten. De eerste was Buzz in 2010, dat uitdraaide op een flop. Drie jaar later was daar Hangouts, dat volgens Google gewoon blijft bestaan.
Veel concurrentie voor Google bij mobiele diensten
In mei tijdens ontwikkelaarsconferentie I/O kondigde Google twee nieuwe apps aan: Duo en Allo. De laatste is een chatdienst met ingebouwde virtuele assistent. Ook heeft Google nog Messenger in de aanbieding voor het versturen van sms'jes.
Een veelvoud aan diensten dus, terwijl de consument al meer dan genoeg opties heeft. Zo is er voor videobellen Facetime, Facebook Messenger, Skype en binnenkort ook WhatsApp. Berichten versturen kan onder meer via WhatsApp, iMessage, Telegram en Facebook Messenger.
Het is logisch dat Google mee wil doen met eigen video- en chatapps. Het bedrijf heeft met Android weliswaar het grootste besturingssysteem ter wereld in handen, maar concurrenten bouwen daar hun eigen diensten bovenop en kapen zo de directe relatie met de consument.
Vraag is of Google niet te laat is met Duo en Allo: WhatsApp en Facebook Messenger hebben meer dan een miljard gebruikers wereldwijd. Snel groeien kan wellicht door het enorme bereik van Android in te zetten en de apps standaard te installeren op smartphones. Maar dat zijn juist de praktijken waar Google voor onder vuur ligt in Brussel.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl